7 tips voor een positieve mindset tijdens de Corona – periode van Tamar

Sinds 16 maart leven wij allemaal, zo’n miljoenen mensen, een heel ander leven. Niemand had gedacht dat zoiets als dit ooit zou gebeuren, maar toch is het gebeurd. Het liefst willen wij natuurlijk allemaal dat deze ellende zo snel mogelijk voorbij is. Maar ik denk dat we het aller liefst willen dat wij gezond uit deze ellendige periode komen. Gezond op mentaal en fysiek niveau. Eten, bewegen, slapen, mentaal etc. Daarom leek het mij leuk om een aantal mooie tips te delen om een positieve mindset te houden in deze periode. Want een positieve mindset zorgt voor energie en energie zorgt ervoor dat je je fitter en gezonder voelt.

1. Structuur

De eerste is misschien wel voor de hand liggend, en misschien hebben vele van jullie dit gelukkig al te pakken, maar toch raad ik dit enorm aan. Uit onderzoek blijkt gewoon dat je lichaam, en jij dus ook, fitter en gezonder bent als je wat structuur geeft aan je leven. Vergelijk de ‘normale’ werk-/schoolweken maar eens met wat weken vakantie. Dan ben je vaak (ik wel) weer toe aan wat structuur. Weer terug naar het ‘normale’ leven met houvast. En dat is deze periode nu voor ons! Een normale periode met houvast, maar wel op een andere manier. En daar moeten wij allemaal nu mee dealen, ons aanpassen en doorgaan. Dus breng die structuur weer terug in je leven. Zet je wekker rond dezelfde tijd, eet en ga slapen rond dezelfde tijd. Gewoon, hoe je het anders ook had gedaan. Zorg weer voor die vaste uren beweging die je had en de tijden waarin je normaal helemaal niets deed. Maak bijvoorbeeld een dag- of weekplanning en probeer je hier ook aan te houden. Dan merk je vanzelf dat jij en je lichaam hier snel aan wennen.

2. Zorg goed voor jezelf

Erg aansluitend op tip nummer 1 is de tip om goed voor jezelf te zorgen. De enige die voor jezelf kan zorgen ben jij. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik uren achter elkaar aan het werk ben, dat ik veel minder energie heb en niet zo goed weet wat ik op welk moment wel of niet kan doen. Daarom is het ten eerste erg belangrijk dat je genoeg slaap pakt. Natuurlijk is het erg verleidelijk om langer te Netflixen, een boek te lezen of om nog even door je feed te scrollen, maar slaap is echt veel belangrijker. Door slaaptekort voel je je minder fit, heb je de kans om sneller ziek te worden, ga je meer eten om de energie te compenseren etc. Te weinig slaap is gewoon niet gezond voor je positieve mindset.

Daarnaast hoef je echt niet meer te eten dan je een aantal weken geleden deed, heb je nog steeds de rustmomenten nodig en heb ook jij behoefte aan sociale contacten.

positieve mindset

Voor mij helpt het enorm om op eenzelfde plek in huis aan het werk te gaan, aan een hoge tafel waar ik rechtop kan zitten. Op de bank heb ik mijn rust en op bed slaap ik. Aan het begin was ik ook vaak aan het werk op de bank, of zat ik te typen in bed en ik merkte dat dit zorgde voor veel chaos en onrust in mijn hoofd. Dus deel je kamer/huis zo in, dat je in elke zone iets anders doet en zo voldoende rust kan pakken. Ook begin ik de dag met een wandeling of yoga. Zodat ik meteen actief de dag kan beginnen.

3. Wordt bewust van je (negatieve) gedachtes

Wij mensen denken veel na, vaak te veel en hebben dit 9 van de 10 keer geen eens door. Want veel van ons denken gebeurt onbewust. Vaak dwaalt onze focus na een aantal seconden af naar een andere situatie. Jouw gedachtes hebben heel veel invloed op jouw mindset, de manier waarop jij denkt. Dit kunnen negatieve of positieve gedachtes zijn, maar vaak heb je niet door dat je negatief aan het denken bent en dat deze negatieve gedachtes terechtkomen in je negatieve mindset. Wat erg helpt is het opschrijven van je gedachtes. Hierdoor leer je bewust te worden van wat je denkt en hoe je denkt. Hierdoor merk je of je bijvoorbeeld in een negatieve spiraal zit, waardoor je je bewust kan richten op iets positiefs. Probeer alles kleinen mooie momenten te onthouden en te koesteren. Want hoe mooi is het bijvoorbeeld dat veel mensen op koningsdag een échte back to basic koningspelen aan het houden waren? (spijkerpoepen, koekhappen, eierlopen, zaklopen etc.) Dit zorgde voor enorm veel plezier en gezelligheid. We leren door deze periode enorm flexibel te zijn, ons aan te passen aan de situatie, meer buiten te zijn, minder op het scherm te kijken en ga zo maar door! Daar mag jij jezelf echt wel wat credit voor geven. Want dit is geen ‘normale’ situatie, maar toch gaan wij er allemaal best normaal mee om en passen we ons klakkeloos aan in situatie.

4. Ga eens wat eerder uit bed

Misschien niet de leukste tip, maar wel een die echt goed werkt! Mijn wekker gaat tegenwoordig rond 7 uur half 8. In de ochtend kan je dan bijvoorbeeld een moment voor jezelf pakken in een wereld die nog aan het slapen is. Een goed moment om je creatieve brein is los te laten over allerlei ideeën. Je hebt in de ochtend de meeste concentratie en het is hartstikke zonde als je hier geen gebruik van maakt. Wat ik doe is koffiezetten, muziekoortjes in en wandelen met wat koffie in de vroege ochtend door het park. Ik luister dan naar rustige muziek, instrumentaal, en laat alle gedachtes even helemaal vrij. Hier komen soms ideeën uit waar je u tegen zegt. Ik heb ook vaak dat mijn ideeën dan echt super ideeën lijken, maar ze in de loop van de dag alleen maar spannender worden en ik ze op een geven moment maar weer aan de kant schuif. Super zonde natuurlijk!

5. Houd contact

Wij mensen zijn nou eenmaal sociale wezens en hebben het sociale contact ook echt nodig. Hier kunnen we samen het beste van maken. Het Corona virus kunnen wij niet voorkomen, maar het eenzaamheidsvirus wel. Probeer je balans hierin te vinden. Kijk of je elke dag minimaal 1 persoon kan spreken, wat dan natuurlijk niet gerelateerd is aan werk of school. Of ga wandelen met een goede vriend/vriendin en houdt dan die anderhalve meter wel in acht.

Probeer niet de hele dag online te zijn, maar probeer wel contact te houden. Ik combineer het vaak met een wandeling. Dan ga ik even bellen of Facetimen met mensen. Zo zie ik mijn vrienden/familie en beweeg ik ook nog wat. Ik denk zelfs dat ik door deze periode mijn familie vaker spreek en zie dan voorheen. Dus een best wel positief punt zo.

6. Kijk naar de positieve punten

Hoe lastig en gek deze situatie ook is, ik denk dat het heel mooi is om te kijken naar de mogelijkheden die ons worden geboden. Want kijken naar wat niet kan of mag lost niets op. Kijk bijvoorbeeld naar hoeveel tijd er nu wordt bespaard om thuis te blijven in plaats van naar werk te gaan. Daarnaast zie je, in mijn geval dan, je familie leden mee. We leren ook enorm flexibel te zijn, of te worden in deze situatie. Iets met roeien met de riemen die we hebben… Ook merk je dat je misschien wel minder sociale contacten nodig hebt dan dat je dacht te hebben. Normaal plande ik mijn week wel vol met afspraken met vrienden. Even kletsen hier, avondeten daar op borrelen bij mij thuis. Nu merk ik pas wie ik echt nodig heb, wie ik nog spreek in deze periode en wie ik helemaal niet meer spreek. Wie zijn er belangrijk en wie niet? Misschien lastig om achter te komen, maar liever nu dan over een aantal jaar. Er zijn oprecht mensen die ik normaal wel vaak sprak en zag, die ik aan het begin van deze periode nog wel berichten stuurde of belde, maar van wie je nu helemaal niets meer hoort. Lastig? Ja zeker. Echte vrienden? Nou, denk het niet. Dus iets heel moois eigenlijk, want dan kan ik mijn energie weer ergens anders in steken.

7. Offline is ook oké

Als laatste tip wil ik jullie meegeven dat het juist nu ook erg belangrijk is om niet elk moment van de dag online te zijn. Helemaal als je de hele dag online moet zijn voor werk of school. Offline is ook oké en ook wel even goed. Dan pas kan je je echt focussen op jezelf. Hoe voel je je vandaag, hoe was je dag, wat wil je morgen doen ect. Bespreek je dag na met iemand, of schrijf mooie momenten van de dag op voor jezelf. Leer te genieten van de kleine geboekte successen. En plan misschien wel een tijd in dat je niet meer naar een scherm wil kijken. Zelf plan ik soms dagen in dat ik na 21:00 uur niet meer op een scherm wil kijken. Hierdoor ga ik eerder slapen, kan ik eerder opstaan en merk ik oprecht dat ik productiever ben.

Hetzelfde geldt voor het checken van het nieuws. Dat hoeft niet elk uur. Plan een moment in dat je gaat kijken naar het nieuws, maar probeer dit echt maar 1 a 2keer per dag te doen. Daarna kan je weer lekker offline.

Dus kort samengevat, zorg voor structuur, zorg goed voor jezelf, maak jezelf bewust van je (negatieve) gedachtes, ga eens wat eerder uit bed, houdt contact met de buitenwereld, kijk naar de positieve punten en zorg dat je genoeg momenten offline bent. Zo komen we allemaal met een gezonde mindset deze ellendige periode uit.  

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *