Haarzeep: van geoliede shampoo naar natuurlijke shampoo van Tamar

Ik denk dat wij er allemaal mee opgroeien en het wekelijks gebruiken. De ‘normale’ shampoo die je in de winkel koopt. Die lekkere shampoo die je haar zo zacht maakt, glad laat aanvoelen en helemaal lekker laat ruiken. Maar eigenlijk is deze shampoo niet goed voor je haar. Hier kwam ik een aantal maanden geleden achter. Je haar wordt lui en gaat zelf geen olie meer aanmaken, aangezien dat in je shampoo zit. Als je dan een aantal dagen je haar niet wast, wordt je haar vettig en ga je het weer wassen met de geoliede shampoo. Ik maakte twee weken geleden de switch naar natuurlijke shampoo van BOSBEAUTY: Essence of Silence Haarzeep – kalmeert de hoofdhuid. In deze blog ga ik jullie wat meer vertellen over de voordelen en zie je foto’s van voor het gebruik en tijdens het gebruik.

Waarom is geoliede shampoo minder goed?

Laten we beginnen met een drie op reis weetje in het shampoo categorie. In geoliede shampoo zitten drie ingrediënten die je eigenlijk het liefst wil vermijden. Ik snap ook wel dat je niet naar de ingrediënten kijkt op je shampoofles. Als veganist kijk ik al te veel naar de ingrediënten op voedingsartikelen. Maar toch is het even snel handig om te weten wat je niet in je shampoo wil hebben zitten.

De eerste is Sodium Lauryl Sulphate. Dit ingrediënt haalt het vuil uit je haren en schuimt ook zo lekker. Vaak wordt er gezegd hoe meer schuim hoe schoner je haar. Maar dit ingrediënt helpt daar aardig bij, ook bij minder schoon haar. Het haalt namelijk alle natuurlijke oliën uit je haar en droogt je haar daardoor dus uit. Dit maakt je haar ook breekbaarder. Dus hoe meer schuim, hoe slechter het is voor je haar.

Het tweede ingrediënt is Minerale olie. De olie zorgt ervoor dat je haar het vocht behoudt. Op zich een goed teken, maar dit mineraal sluit je haar af met een laagje waardoor en niets meer in of uit kan. Je haren kunnen dus niet worden gevoed.

Het derde ingrediënt is Siliconen. Deze stof zorgt ervoor dat je haar die lekkere glans krijgt en er zo verzocht uitziet. Op het oog een heel mooi ingrediënt, maar het maakt je haar zwaarder. En wil je dit eruit wassen dan moet je sulfaten in je shampoo hebben wat je haar weer droog maakt. Allemaal weer moeilijk, moeilijk, moeilijk.

De voordelen van natuurlijke shampoo

De voordelen die zo goed als vast staan bij het gebruik van natuurlijke shampoo is dat het gewoon gezonder is voor je haar. Je haar wordt er schoner door en gezond, waardoor het leert om zelf weer olie aan te maken en het haar zelf schoon te houden. Daarnaast zijn er nog wat praktische voordelen die ook echt wel chill zijn:

  • Natuurlijke shampoo is beter voor het milieu
  • Je vervuilt het water niet met chemische haarproducten
  • Het is qua budget een koopje vergeleken met de dure shampoos
  • En je kan met het blok dat ik gebruik super lang!

Mijn journey naar natuurlijke shampoo

Ik begon een week of twee geleden met de overstap naar de natuurlijke shampoo van Bosbeauty. Ik was al bezig met mijn haar maar 2 keer te wassen in de week, maar dit was al een uitdaging. Mijn haar werd veel te snel weer ‘vettig.’ Dus bij die overstap naar natuurlijke shampoo was ik wel een beetje zenuwachtig. Maar ik schreef alle details op in mijn boekje.

Start 3 augustus

Na de eerste keer wassen voelde mijn haar heel stroef, een beetje naar touw. Dit was mij ook wel verteld, dus dat scheelde weer. Bij het borstelen leek het wel elastisch touw. Heel gek.

4 augustus

Haar ziet er gezond uit, maar voelt wel een beetje vettig.

5 augustus

Omdat mijn haar weer vettig voelde besloot ik het weer te wassen. Ik merkte meteen dat mijn haar minder stroef voelde vergeleken met de eerste keer wassen.

6 augustus

Mijn haar is niet meer vettig en ziet er opeens voller uit. Veel minder dat slappe, steile en gladde uiterlijk wat ik altijd kreeg door het gebruik van de geoliede shampoo. Voor mijn gevoel creëerde dat een wat ‘nepper’ look. Nu ziet mijn haar er wat natuurlijker en echter uit.

9 augustus

Ik waste mijn haar weer, omdat het weer wat vettiger werd. Ook hierna weer dat stroeve gevoel, maar niet een vervelend gevoel.

11 augustus

Ik besloot mijn haar niet meer zo snel te wassen en kwam achter iets anders. Doordat mijn haar wat vetter werd, neigde ik dus meteen naar het maar weer wassen want dan zou het niet meer vet zijn. Terwijl ik ook gewoon mijn haar kan wassen zonder de shampoo. Dus ik waste mijn haar gewoon lekker onder de douche met water. Ik zorgde dat ik alle plekken meepakte en voelde al snel dat mijn haar zacht en glad aanvoelde. Nu kwam ik erachter dat mijn haar echt aan het omschakelen was naar zelf werken en het haar verzorgen. Supergrappig om te zien.

13 augustus

Pas 4 dagen later waste ik mijn haar weer met de natuurlijke shampoo en zo gaat dat nu nog steeds. Ik was nu echt maximaal maar twee keer in de week mijn haar met de shampoo en verder gewoon met water.

Positieve veranderingen

Mijn haar is voller en ziet er natuurlijker uit. Ook heb ik mijn slag weer terug en merk ik dat mijn haar er nu gezonder uitziet.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *