Product op? Gebruik de restjes ook: duurzaamheid tips van Tamar

Wie kent het niet? Je denkt dat je tandpasta op is, want er komt niets meer uit de tube. Dus we gooien hem weg en openen de volgende tube. Ook deze maken we ‘helemaal’ op denken we en gooien hem weer weg als die leeg is. Dit is eigenlijk super zonde. Want op is nooit echt op!

In deze blog ga ik jullie een aantal tips geven om zo duurzaam mogelijk om te gaan met je producten. Vaak kan je namelijk nog wel een paar dagen door met je product, ook al je denkt dat die op is.

Shampoo

Er komt een dag dat je shampoo bijna op is. Je hebt hem al een paar dagen op de kop staan en zit er elke keer weer aan te schudden om er nog een klein drupje uit te krijgen. Nu is hij echt op denk je. Maar wat wij als soms ‘gierige’ Nederlanders vergeten is om wat water in de fles te doen. Dit deed mijn moeder altijd bij de ranjafles als deze bijna op was, dus waarom doen we dit dan niet bij de shampoo?! Laat wat water in de fles stromen, schud de fles goed en je hebt weer voor wat dagen shampoo. Het ligt natuurlijk heel erg aan de fles en de hoeveel rest shampoo je nog in de fles hebt zitten, maar vaak kan je nog wel een dag of drie à vier langer met je shampoo.

Hier gaan we even een berekening van maken. Als ik een fles van 500ml shampoo heb doe ik daar ongeveer twee maanden mee. Ik probeer mijn haar niet vaker dan 3 keer in de week te wassen. Een gemiddeld persoon doet ongeveer een maand met een shampoo fles.

Als je elke maand 3 dagen bespaard heb je aan het einde van het jaar 36 dagen over. Dit betekent dat je 1 fles shampoo minder per jaar kan kopen. Voor mij zou dit betekenen dat ik €7 euro ergens anders in kan steken!

Foundation

Nu is het principe van een tube tandpasta en een tube foundation ongeveer hetzelfde. Maar dit voorbeeld is veel leuker met foundation. Zelf gebruik ik bijna tot geen make-up meer, maar een aantal jaar geleden had ik deze tip graag willen hebben toen ik meerdere keren per maand op stap ging en elke keer een dikke laag dure foundation op mijn hoofd smeerde.

Ik denk dat je het rol principe wel kent. Je foundation is op, dus begin je de tube vanaf boven aan om te rollen. Super slim is dit! Maar ook als je denkt dat je foundation op is, omdat er na het rollen niets meer uitkomt zit je helaas verkeerd. Want knip de verpakking maar eens open. Er zit altijd nog super veel foundation op de binnenkant van de foundation tube. Hier kan je je hoofd nog wel een keer mee volsmeren voordat je het weggooit.

Heb je een glazen fles? Probeer dan de dop eraf te halen en probeer met je vingers nog zoveel mogelijk uit de fles te halen. Met je kwastje erin gaan werk ook heel goed.

Glazen beleg potten: vooral pindakaas want dat is lekker

Wat ik mijn ouders altijd zag doen als zij dachten dat een pot met bijvoorbeeld pindakaas leeg was, was het volgende:

  1. De dop ging ervan af
  2. Ze lieten water uit de kraan heet worden
  3. Ze deden wat Dreft in de pot en voegde vervolgens het hete water toe
  4. Lieten de pot met het water een nacht staan
  5. Ze gooiden het water eruit en gooide de pot bij het glas

Super zonde is dit eigenlijk. Want als jij met je mes niet zoveel meer uit de pindakaas pot krijgt, is het eigenlijk best zonde om die hele pot weg te gooien. Net zoals bij de foundation heb je nog allemaal restjes op de rand zitten. Ik heb hier zelf een hele goede oplossing voor. Maak een feestje van je ontbijt en gooi allemaal meuk in die pindakaas pot. Zelf ben ik een havermout gek, dus maak ik overnight oats in die pindakaas pot. De volgende ochtend heb ik en een enorm voedzaam en lekker ontbijt met nog heel veel pindakaas #life. En andere dag maak in havermout uit een pannetje en voeg ik de warme havermout toe aan de pindakaas pot, roer ik het nog even goed door en heb ik ook deze keer een heerlijk ontbijt met super veel pindakaas. Dit kan je natuurlijk ook doen bij je jampot, je chocolade pasta, je Speculoos pot etc.

Ik denk dat jullie hier wel weer wat verder mee kunnen. Dit waren drie grote tips die ik zo kon bedenken met wat hulp. Weten jullie nog meer goede tips? Laat het weten aan mij, want dat wil ik dan zeker gaan uittestten en toepassen.

Dikke kus,

Motivatingtam.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *