Review ladycup: menstruatie cup van Lisette

Moet ik dit in mijn vagina stoppen?!

Steeds vaker zie je het voor bij komen op instagram en op het internet: de menstruatiecup. Een half jaar geleden ben ik gestopt met het slikken van de pil, omdat ik merkte dat ik er veel klachten van kreeg. Klachten zoals vermoeidheid en hele erge stemmingswisselingen. Het duurde ook echt een half jaar voordat mijn menstruatie weer een redelijk normale cyclus kreeg. Steeds meer verdiep ik me in mijn eigen gezondheid en daarbij ook in mijn menstruatie.

Op instagram zag ik de menstruatie cup voorbij komen, wat eigenlijk gelijk mijn aandacht trok. Ik ben zelf niet echt fan van tampons, omdat dit soms pijn kan doen of onprettig zit. Daarnaast was ik opzoek naar een product wat beter is voor het milieu, niet schadelijk is voor je lichaam en die je kunt hergebruiken. Op dat moment kwam bosbeauty.nl op mijn pad en vroeg of ik de ladycup wilde testen. En daar zeg ik natuurlijk maar al te graag ja op, want ja ik was inmiddels al heel nieuwsgierig geworden!

Aller eerst, wat is een menstruatiecup?

Toen ik de menstruatiecup voor het eerst zag was ik heel verbaast, maar toen ik meerdere ervaringen las en me erin ging verdiepen werd ik al gauw heel nieuwsgierig.  De menstruatiecup kun je gebruiken in plaats van maandverband of een tampon.

Voordelen van de  menstruatiecup:
Het is duurzaam, omdat je het kunt hergebruiken.
Goedkoop, omdat het een levensduur heeft van ongeveer 15 jaar.
Altijd bruikbaar, je kunt de cup prima gebruiken tijdens het slapen, zwemmen, sporten of werken.

Hoe je de menstruatiecup gebruikt

Eerst zoek je een kleur uit die bij jou past. De menstruatiecups zijn in bijna alle kleuren wel verkrijgbaar. Zelf koos ik voor een LadyCup Sweet Strawberry. Dit omdat je bloed rood is en dan valt het niet zo erg op. Daarnaast moet je ook een maat uitkiezen. Je kunt namelijk kiezen uit een s en een l.

  • Maat S is voor dames onder de 25 jaar, die nog geen kind hebben gekregen of die licht bloeden.
  • Maat L is voor dames boven de 25 jaar, die al een kind hebben gekregen of die heftig bloeden.

Zodra je de cup wilt gebruiken moet je het van te voren altijd even goed reinigingen met kokend water. Als dat gedaan is kan je de cup inbrengen. Maak je geen zorgen bij het inbrengen, de cup kan niet kwijtraken, want hij kan nergens heen. Om hem in te brengen en te verwijderen moet je wel met je vingers een klein beetje in je vagina, maar dat moet je bij een tampon ook.

Om de cup weer te verwijderen zit er een staafje aan. Dit staafje, kun je als het teveel uitsteekt, een klein stukje afknippen tot het comfortabel voelt. Alleen afknippen als je de cup nog niet in hebt!

De gaatjes die bovenaan in de cup zitten zijn om vacuüm te zuigen. Eerst dacht ik dat het bloed daardoor naar buiten kon komen en het kon gaan lekken, maar dat is dus niet het geval. Als de cup vacuüm zuigt geeft dat een apart gevoel, maar als hij eenmaal goed zit voel je er haast niks meer van.

Ladycup review: dit zijn mijn ervaringen tot nu toe.

Ik kreeg de menstruatiecup vlak voordat ik ongesteld zou worden binnen.  Om heel eerlijk te zijn vond ik het toch nog erg spannend om het te gebruiken. Het ziet er best apart uit als je het voor het eerst ziet. Ik was tot slot alleen nog maar maandverband en tampons gewend en dan moest ik nu dit grote ding in mij gaan stoppen.  Ik had een roze besteld waardoor het leek op een kleine aardbei.

Om een beetje te oefenen had ik het, voordat ik ongesteld werd, alvast geprobeerd in te brengen. Hier was ik achteraf heel blij mee, omdat het wel een beetje oefenen is. Ik had de ladycup op mijn bureau gelegd zodat ik er gelijk aan herinnerd kon worden als ik ongesteld zou woden. Om heel eerlijk te zijn durfde ik het toch niet zo goed te gebruiken op mijn heftigste dag. Dus ik had me voorgenomen om het dan de 2e dag te proberen.

Voordat je de ladycup kunt inbrengen moet je het eerst goed schoonmaken. Ik deed dit door water te koken en dit in een bakje te gieten. Hier deed ik de ladycup bij in en liet het 5 minuten liggen. Vervolgens liet ik het opdrogen en kon ik het gaan inbrengen. Wel van te voren nog even mijn handen gewassen natuurlijk.

Om de ladycup in te brengen moest ik hem eerst vouwen. Ik vouwde hem zelf gewoon dubbel en zorgde ervoor dat ik het goed samen bleef knijpen bij het inbrengen. Het was wel een beetje prutsen, maar uit eindelijk zoog hij vacuüm in mijn lichaam. Het voelde op dat moment net alsof ik een luchtbel in mijn lichaam had zitten. In het begin had ik ook constant het gevoel dat hij niet goed zat en dat ik moest plassen. Ik moest er echt even aan wennen. Omdat ik bang was dat ik alsnog door ging lekken had ik voor de zekerheid nog een maandverbandje in gedaan.

Sporten met de menstruatiecup.

Ik sport 5-6 dagen per week en was daarom ook benieuwd of ik ermee kon sporten. Ik  ging die dag daarom ook naar de sportschool om het te ervaren. Tijdens het sporten voelde ik hem inmiddels al niet meer zitten, maar ik was wel de hele tijd bang de cup snel vol kon gaan zitten met bloed. Ik was daarom tussendoor naar de wc gegaan om de lady cup er uit te halen. Hij zat amper vol, maar toen zat ik met het probleem dat ik niet wist hoe ik de cup moest legen. Ik hield hem op de kop in de wc en heb de cup toen met een wc papiertje schoon gemaakt. Dit ging eigenlijk prima en daarna kon ik hem weer opnieuw inbrengen.

Ik heb ervaren dat je de ladycup overal kunt dragen, omdat het prima schoon te maken is met een wc papiertje. Als je dit onprettig vind, kun je altijd een flesje water mee nemen om het boven de wc te spoelen. Zelf leeg ik de lady cup rond de middag en in de avond zonder door te lekken. Als ik in de avond thuis ben dan maak ik het weer schoon met kokend water.

Het product is even wennen, maar al snel krijg je door hoe je er mee om moet gaan. Het deed geen pijn met inbrengen en daarna voelde ik hem ook amper nog zitten.  Je kunt de ladycup ook makkelijk weer verwijderen omdat er een lang gedeelte aanzit waar je net zoals bij een tampon aan kunt trekken.

Ik ben zelf heel positief en wil het bij mijn volgende menstruatie gewoon weer gebruiken. 

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *