Vegan lifestyle? Waarom?!!! van Tamar

Nu ik al iets meer dan een jaar aan het bloggen ben voor BosBeauty, leek het mij de hoogste tijd om het een en ander te leggen. Veel van jullie weten dit misschien niet, misschien ook wel, maar deze meid houdt zich aan een bepaald voedingsdieet; veganistisch eten. Waarom? Doe ik dit vrijwillig? Word ik er wel gelukkig van? En nog veel meer vragen beantwoord ik in deze blog. Is je vraag nog niet beantwoord? Stuur dan even een chat bericht naar mij: Tamarvanderveen

Waarom

Laten we beginnen bij het begin. Er was eens een meisje… Nee grapje, het was maart 2019. Ik was net iets meer dan een maand terug van mijn drie maanden backpack avontuur door Azië als lonely backpacker, school was weer begonnen maar ik voelde mij niet helemaal lekker. Gewoon niet helemaal happy. Ik was een half jaar niet naar school geweest, had tijd voor mijzelf genomen en eenmaal terug in het drukke Nederland was ik de structuur echt even kwijt. Beetje bij beetje pakte ik alles weer op; school, werk, sporten en een gezond voedingspatroon. Via de sociale media kwam ik op het bericht van ‘een week zonder vlees.’ Doordat ik een aantal mensen in mijn omgeving had op dat moment die al vegetarisch aten of veganistisch, en ik vlees niet echt een belangrijke factor vond/vind, besloot ik deel te nemen aan deze week. Met een extra erbij. Ik heb namelijk enorm gevoelige darmen, dus besloot ik er een week zonder vlees + van te maken. Namelijk een veganistische week. Gewoon om het even uit te proberen.

Juni 2020

Nu zijn we ondertussen een jaar en 3 maanden verder en leef ik nog steeds als een happy vegan mijn leven. Door een week veganistisch eten kreeg ik super veel energie. Ik was op een hele interessante manier bezig met voeding. Wat mag ik allemaal wel en hoe kan ik mijn eten zo lekker en voedzaam mogelijk maken? Welke voedingstoffen krijg ik niet/minder binnen en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk pillen hoef bij te slikken? Het kwam erop neer dat ik alleen B12 verplicht moest bij slikken en verder kon ik alle andere minderalen en vitamines halen uit eten. Omdat mijn interesse al heel erg lag bij voeding, en dan vooral gezond en lekker eten, was de overgang naar een veganistische leefstijl een super leerzaam en mooi traject.

En nu?

Veel mensen vragen aan mij of ik dan niet vlees mis, of kaas, eieren etc. Maar wat ik vooral heb geleerd is om te kijken naar wat ik allemaal wel mag eten. En even voor de duidelijkheid: ik ben dus veganistisch gaan eten omdat ik enorm gevoelige darmen heb en mijn darmen echt heel gelukkig worden van dit patroon. Daarnaast vind ik het heel mooi meegenomen dat het beter is voor de wereld. Misschien ga ik nu wat gevaarlijks zeggen, maar ik vind wel dat dieren er zijn om te worden opgegeten. Niet op de heftige en lelijke manier waarop het nu gebeurt. Maar dit is wel hoe wij als mensen zijn opgegroeid duizenden jaren geleden. Als iemand veganistisch eet, in mijn geval dan, betekent dat niet meteen dat die persoon dezelfde visie heeft op dieren dan een ander persoon.

vegan

Als wij allemaal namelijk wat minder vlees, zuivelproducten en eieren gaan eten, gaan we dit soort eten niet alleen maar meer waarderen, maar wordt de wereld er ook beter van en ik weet zeker jouw maag ook. Want uit onderzoek is gewoon gebleken dan zuivelproducten niet lekker zijn voor de darmen.

Ik vind dat wij als mensen wat bewuster mogen omgaan met eten, wat we eten en waarom we het eten. Niet het kopen omdat je honger hebt, het eten omdat het 13:00 uur is en maar snacken omdat je nog trek denkt te hebben. Als we allemaal wat bewuster bezig zijn mijn onszelf, zijn we dat dus allemaal, en merk je ook dat je niet per se dagelijks zuivel, vlees of ei hoeft te eten. Want er zijn opties. Opties voor eiwitten, opties voor ijzer, optie voor jodium etc.

Misschien is mijn uitleg een beetje om geslagen in een betoog, maar misschien wel een betoog dat je aan het denken kan zetten. Doe er mee wat je wil zou ik zeggen. Ik hoop dat ik jullie vragen over mijn veganistische leefstijl heb kunnen beantwoorden, anders stuur je mij maar een bericht.

Dikke kus,

Tamar van der Veen

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *