Waarom je minder vaak je haar zou moeten wassen van Lisette

Worstel jij ook met vet haar? Sommige mensen worstelen er dagelijks mee. Zelf had ik hier 2 jaar geleden ook last van en wast elke dag mijn haar.  Vaak hoorde ik van mijn kapper dat het beter isvoor je haar om het minder vaak te wassen. Dit leek in het begin echt onmogelijk.

Shampoo

In Nederland wassen we per jaar ons haar met tientallen miljoenen liters shampoo. Wat veel mensen niet weten is dat veel shampoos irriterende stoffen bevatten waar  cocamidopropyl betaine een belangrijk voorbeeld van is. Deze stof zorgt ervoor dat de shampoo lekker schuimt. Naast dat deze stof  de hoofdhuid kan irriteren, is dit ook een beruchte stof die allergie kan veroorzaken.

Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt

Vet haar krijg je door de talgproductie van je hoofdhuid. Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid vettig blijft. Dit is belangrijk, omdat dit je hoofdhuid soepel houdt en beschermt tegen uitdrogen. Bij iedereen is de talgproductie weer anders, omdat hormonen, voeding en stress invloed heeft op het proces.

De talgproductie wordt gestimuleerd zodra jij met je handen over je hoofdhuid masseert. Daarnaast droogt shampoo de hoofdhuid uit wat voor de talgklieren een signaal is om meer talg te gaan produceren. Op korte termijn na het wassen van je haar lijkt je haar schoon, maar ondertussen zijn je talgklieren alweer bezig om je hoofdhuid vettig te maken.  Daarnaast is de kans op het krijgen roos groter bij mensen met veel talg op hun hoofd.

Het effect van minder wassen met shampoo

Je haar minder wassen met shampoo is erg belangrijk voor je hoofdhuid. Dit om talgproductie en roos te voorkomen.  Twee keer per week je haar wassen met shampoo zou voldoende moeten zijn. Je hoofdhuid gaat hier uiteindelijk aan wennen en wordt dan veel minder snel vet.

Welke stappen ik heb ondernomen

Drie jaar geleden waste ik mijn haar bijna elke dag voordat ik naar school toe ging. Mijn haar werd heel snel vet en ik was bang dat mensen dat zouden zien.

Twee jaar geleden heb ik in de zomervakantie besloten om  mijn haar minder te gaan wassen. Ik ging toen toch niet naar school en daardoor leek mij dit een goed moment toe. Eerst begon ik met het verminderen van het wassen. Ik waste eerst mijn haar om de dag en probeerde het steeds meer uit te stellen. Wel gebruik ik droogshampoo om tussen het wassen door mijn haar wat minder vet te laten lijken.

Mijn week overzicht

Maandag ochtend: haar wassen met shampoo en conditioneer en vervolgens door de lucht laten opdrogen.

Dinsdag: alleen borstelen.

Woensdag: droogshampoo en olie in de puntjes.

Donderdag of soms zelfs vrijdag: haar wassen met shampoo en conditioneer en vervolgens door de lucht laten opdrogen.

1 dag na het wassen

Mijn haar na 4 dagen niet wassen, maar wel met droogshampoo

Extra tips

  1. Doe tijdens het zwemmen een knot op je hoofd zodat je haar mooi schoon en droog blijft.
  2. Blijf van je haar af. Hoe meer je het borstelt en er met je handen doorheen gaat, hoe sneller het vet van je hoofdhuid verdeelt door je haren.
  3. Gebruik zo min mogelijk vet makende producten zoals oliën en serums.
  4. Als je veel sport, is het wel belangrijk om je haar schoon te houden. Houd rekening met je ‘sportdagen’ en was het op die dagen.
  5. Gebruik droogshampoo.

Vetrouw me, dit kan jij ook met jouw haar. Eerst waste ik mijn haar echt elke dag en had ik de volgende dag weer vettig haar.  Nu was ik het één tot twee keer per week en wordt het haast nooit meer vet bij mij. Ik zit heel weinig aan mijn haar, borstel het maximaal twee keer per dag en laat het uit zich zelf opdrogen zonder föhn.

Succes!

Liefs Lisette

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *